https://imengine.public.prod.agp.infomaker.io/?uuid=b3fe85b7-7c19-56d5-adb1-19da5e81f57b&function=fit&type=preview&source=false&q=75&maxsize=112&scaleup=1

 

 

 

 

Biskop trekker nazi-kortet i debatt om dødshjelp

 

 

https://imengine.public.prod.agp.infomaker.io/?uuid=9a1033f4-3c9d-5e46-8452-228fd2f855ff&function=cropresize&type=preview&source=false&q=75&crop_w=0.99999&crop_h=0.84428&width=1200&height=675&x=1.0E-5&y=0.0788

 

 

LIV OG DØD: Biskop frykter at den palliative omsorgen kan forsvinne. – Det kan bli billigere og mindre trøblete å drepe enn å ta vare på folk, sier han. Foto: Adobe Stock

 

 Kaller det kapitulasjon for krefter som britene bekjempet under andre verdenskrig.

https://imengine.public.prod.agp.infomaker.io/?uuid=07b0c6f7-4ce8-57ba-abc2-b8a7c20b3725&function=fit&type=preview&source=false&q=75&maxsize=112&scaleup=1

Jarle Kallestadjarle@dagen.no

Publisert: 30.10.2024 21:30

Legalisering av aktiv dødshjelp har denne høsten sust inn på den politiske dagsorden i Storbritannia. Debatten er mer tilspisset enn på lenge. Fra kirkelig hold er det frykt for at en følelsesladet mediedekning kan føre til en lovendring.

Landet har fått en statsminister som langt på vei har lovet å jobbe med en liberalisering. Dagens forbud er fra 1961 og har en strafferamme på 14 års fengsel.

https://imengine.public.prod.agp.infomaker.io/?uuid=9335099f-e08c-5f1e-8cd0-facd6ee4c5b6&function=fit&type=preview&source=false&q=75&maxsize=100&scaleup=1

Les også

Tidligere erkebiskop ber kirken støtte dødshjelp

Labour-representant Kim Leadbeater fra Yorkshire har fremmet et privat lovforslag, som etter planen skal debatteres i Parlamentet allerede i slutten av november. Kritikere mener det er skandaløst at prosessen går så fort.

Også i Norge kan en ny dødshjelp-debatt være under oppseiling, ifølge NRK.

Et halvt år igjen å leve

Flere medier melder at Leadbeater ønsker en begrenset adgang til eutanasi: Tilbudet skal kun gjelde pasienter som har fått beskjed om at de har maksimalt et halvt år igjen å leve. Det skal ikke åpnes for at andre grupper skal få hjelp til å avslutte livet.

https://imengine.public.prod.agp.infomaker.io/?uuid=3be59414-c719-5e46-bbb7-4ab4d02eabd6&function=fit&type=preview&source=false&q=75&maxsize=1200&scaleup=1

 

ADVARER: Biskop Philip Egan er rystet over lovforslaget fra Kim Leadbeater. Foto: Portsmouth katolske bispedømme/Wikimedia Commons

Ledelsen i Church of England, som er statskirke i England og Wales, advarer likevel kraftig mot forslaget. Fra katolsk hold er advarslene om mulig enda sterkere. En av deres biskoper hevder at assistert selvmord bygger på samme ideologi som nazismen.

Det vil bety slutten på sykehjem slik vi kjenner dem, siden det ville være billigere og mindre trøblete å drepe noen i stedet for å ta vare på demPhilip Egan, biskop

Philip Egan, som biskopen heter, trekker historiske sammenligninger i sine advarsler mot lovforslaget. Han skriver i en artikkel at å innføre aktiv dødshjelp vil være å «kapitulere for den særskilte ideologien som Storbritannia kjempet imot under andre verdenskrig.»

Før helgen sendte han ut et hyrdebrev, som ble lest opp i bispedømmets kirker under søndagens messe.

https://imengine.public.prod.agp.infomaker.io/?uuid=50cf2f9c-d151-5b34-a50c-5066d4f05f4a&function=fit&type=preview&source=false&q=75&maxsize=100&scaleup=1

Les også

Morens død påvirket hva Danmarks statsminister tenker om dødshjelp

Biskopen ber parlamentsmedlemer fra bispedømmet stemme imot lovforslaget fra Leadbeater. Et ferdigskrevet brev er publisert på bispedømmets nettsider - til bruk for trosfeller som vil påvirke sine lokale MPs.

I hyrdebrevet omtaler han ideen om assistert selvmord som dypt umoralsk, en fornærmelse mot Gud og ondskap innpakket i godhet. Biskopen har også framført sitt budskap på YouTube.

– Hvis vi gir etter for dette og tillater drap, krysser vi en linje der det ikke er noen vei tilbake, mener biskopen.

Begreper og definisjoner

Eutanasi:

En leges intenderte (tilsiktede) drap på en pasient ved å injisere medikamenter, på personens frivillige og kompetente forespørsel.

Legeassistert selvmord:

En leges intenderte (tilsiktede) hjelp til en person i dennes selvmord, ved å skaffe til veie medikamenter som vedkommende kan innta selv, på personens frivillige og kompetente forespørsel.

Assistert selvmord:

Form for aktiv dødshjelp som kun praktiseres i Sveits på grunn av et ‘hull i lovverket’. Eutanasi er derimot forbudt i Sveits. Fordi assistert selvmord ikke er vedtatt ved lov, er det heller ingen lovmessige kriterier for hvilke pasientgrupper som kan søke om slik assistanse.

Passiv dødshjelp omtales i dag som behandlingsbegrensning.

Kilde: Menneskeverd

– Undergraver palliativ omsorg

– Å legalisere eutanasi og assistert selvmord vil undergrave palliativ omsorg, som Storbritannia er verdensledende på. Det vil bety slutten på sykehjem slik vi kjenner dem, siden det ville være billigere og mindre trøblete å drepe noen i stedet for å ta vare på dem, sier biskopen.

Den katolske kirkes to øverste ledere i England og Wales, kardinal Vincent Nicholas og erkebiskop Mark O´Toole, har også gått høyt på banen i den nye eutanasi-debatten.

«Positivt og produktivt»

To av anglikanernes fremste ledere hadde sist uke et møte med Leadbeater. Erkebiskopen av Canterbury, Justin Welby, og biskopen av London, Sarah Mullaly har ikke kommentert innholdet i møtet, men en talsmann for Leadbeater omtaler samtalen som «positiv og produktiv», ifølge The Independent.

Siste gang et lovforslag om legalisering av eutanasi var oppe til avstemning i Parlamentet, var i 2015. Da ble det nedstemt med med 330 mot 118 stemmer. Blant mostanderne av legalisering var daværende statsminister David Cameron.