Dagen

 

 

https://imengine.public.prod.agp.infomaker.io/?uuid=c7e09143-698d-5f2c-8ab1-ec135a94141b&function=cropresize&type=preview&source=false&q=75&crop_w=0.99999&crop_h=0.83643&width=1200&height=675&x=1.0E-5&y=0.08178

 

 

 

 

RAID: Hamas-krigere raider kontorene til det palestinske regjeringspartiet Fatah under borgerkrigen på Gaza-stripen i 2007. Foto: NTB – Reuters

Selbekk: Her er faktaene om Gaza og Hamas som andre medier ikke forteller deg

Israel okkuperer ikke Gaza. Og Hamas er ikke bare i konflikt med Israel, men også med de palestinske selvstyremyndighetene.

Leder

https://imengine.public.prod.agp.infomaker.io/?uuid=aa3704e0-6dea-58cb-a4cb-9eff5ded291c&function=fit&type=preview&source=false&q=75&maxsize=112&scaleup=1

Vebjørn SelbekkSjefredaktørvebjorn@dagen.no

Publisert: 15.10.2023 09:45Sist oppdatert: 29.10.2023 11:47

Unyanserte karakteristikker og fortegnede frem­stillinger florerer nå i nyhetsstrømmen om Gaza etter det forferdelige terrorangrepet fra Hamas.

Derfor er det et stort behov for å imøtegå de mytene som spres om Gaza. Like viktig er det å minne om viktige fakta som underkommuniseres i norske medier.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Her er noen av mytene og noen viktige fakta.

Myte: Hamas er det palestinske folkets legitime motstandsbevegelse.

Fakta: Palestinakomiteen og flere andre har fremstilt organisasjonen Hamas som en slags motstandsbevegelse nærmest på linje med de norske frihetskjemperne under krigen. Det er en grov fortegnelse av virkeligheten.

Hamas er en terrororganisasjon som både i brutalitet og ideologi ligner mye på Islamsk Stat. Som vi husker terroriserte denne islamistiske organisasjonen Midtøsten på andre halvdel av 2010-tallet, helt til den siste IS-skansen i Syria falt i mars 2019.

Massakren på israelske sivile har vist hele verden at Hamas er like blodtørstig og menneskefiendtlig som IS. Og i grunnlagsdokumentet til Hamas, deres charter fra 1988, går det klart frem hvor ekstremt det er, det religiøse tankegodset de bygger på.

I formålsparagrafen slås det fast at «Allah er vårt mål, profeten er vår modell, Koranen er vår grunnlov. Jihad er vår vei og døden for Allahs sak er vårt høyeste ønske.»

Charteret et gjennomsyret av grovt jødehat. Det antisemittiske falsumet Sions Vises Protokoller brukes som sannhetsbevis for en verdensomspennende jødisk sammensvergelse.

Artikkel 22 i charteret slår fast at «det foregår ingen krig noe sted uten at sionistene har en finger med i den». Som eksempler nevnes det at både den franske og russiske revolusjon og første og andre verdenskrig, var jødiske oppfinnelser.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Den som tror at Hamas kun kjemper for en palestinsk stat på Gaza og Vestbredden tar feil. Charteret etterlater ingen tvil om at målet deres er å opprette en islamsk stat i stedet for hele staten Israel.

Myte: Israel okkuperer Gaza.

Fakta: Det har aldri vært noen palestinsk stat på Gaza-stripen. Det var Egypt som kontrollerte Gaza frem til Seksdagerskrigen i 1967, da Israel erobret området.

Israel trakk seg ut i august 2005. Daværende statsminister Ariel Sharon brukte den israelske hæren til å tvangsevakuere jødiske bosettere. Alle israelske statsborgere ble fjernet fra Gaza med makt.

Siden den gang har det ikke vært en eneste jødisk bosetter i Gaza, og ikke en israelsk soldat har vært stasjonert der.

Ansvaret for Gazastripen ble overlatt til den palestinske selv­styremyndigheten under ledelse av deres president Mahmoud Abbas fra Fatah. Håpet var at det kunne bli fred når Israel på denne måten etterkom det langvarige palestinske kravet om land for fred.

Myte: Israels okkupasjon fortsatte også etter tilbake­trekkingen i 2005.

Fakta: Fra tilbaketrekkingen i august 2005 frem til sommeren 2007 var Gaza under kontroll av de palestinske selvstyremyndighetene. I 2006 ble det holdt valg i de palestinske områdene på Vestbredden og i Gaza, forøvrig det siste valget som er holdt der.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hamas vant en overraskende seier og gikk inn i en samlingsregjering sammen med Fatah-partiet til den palestinske presidenten Mahmoud Abbas.

Det samarbeidet kollapset raskt. I juni 2007 gikk Hamas til borgerkrig på Gazastripen mot rivalene i Fatah. Kamphandlingene pågikk en uke og etterlot over 160 drepte.

Røde Kors anklaget partene for krigsforbrytelser, blant annet skal fanger ha blitt henrettet gjennom å bli kastet ut fra høye bygninger. Det er for øvrig samme metode som senere skal ha blitt benyttet på Gaza-stripen for å ta livet av homofile.

Hamas gikk seirende ut av den korte krigen og har styrt Gazastripen siden. Den palestinske presidenten Abbas har ikke noen kontroll på dette territoriet, men kan kun utøve sin makt på Vestbredden.

Etter seieren i den palestinske borgerkrigen på Gaza gav Hamas beskjed om at de ikke kom til å forholde seg til allerede inngåtte avtaler mellom de palestinske selvstyremyndighetene og Israel. Samtidig tiltok rakettregnet fra Gazastripen mot Israel.

Det som etter planen skulle være en selvstyrt palestinsk område med en fredsavtale med Israel, ble i stedet en islamistisk og antisemittisk terror-enklave på grensen til den jødiske staten.

Myte: Israel har holdt Gaza i et jerngrep.

Fakta: Blokaden mot Hamas-regimet er en internasjonal aksjon. USA og EU innførte allerede i 2006 sanksjoner mot Gazastripen i protest mot det som den gang var samlingsregjeringen mellom Hamas og Fatah. Begge disse stormaktene har hele veien hatt Hamas på sin liste over terrororganisasjoner, i motsetning til Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Gazastripen har grenser mot to nasjoner, både Israel og Egypt.

Som et svar på aggresjonen fra Hamas innførte den israelske regjeringen sanksjoner mot Gazastripen. Blant annet ble det innført en blokade for å hindre våpen i å nå Hamasregimet. Men humanitær hjelp har blitt sluppet inn i Gaza fra Israel.

Det er dessuten viktig å huske at Gazastripen har grenser mot to nasjoner. Den lengste har de mot Israel. Men Gaza grenser også til sine arabiske og muslimske brødre i Egypt. Også denne grensen har i perioder vært holdt stengt.

For heller ikke de egyptiske myndighetene ønsker å medvirke til å styrke Hamas-regimet i Gaza. Og de vil ikke at terrorisme og ekstrem islamisme skal spre seg til deres eget territorium.

Palestinerne på Gaza-stripen utsettes nå for enorme lidelser. Det må verdenssamfunnet ikke ta lett på, men prøve å lindre så mye det lar seg gjøre.

Men ansvaret for disse lidelsene må plasseres der det rettmessig hører hjemme. Hos Hamas.

Det er de som bruker sin egen befolkning som menneskelige skjold. Det er de som har valgt å omgjøre det tett befolkede området til verdens største plattform for rakettutskytning. Det er de som har gjort Gaza til oppmarsjområde for et av de verste terrorangrepene i historien.

Nå kommer det uunngåelige israelske svaret.

https://imengine.public.prod.agp.infomaker.io/?uuid=2590cb06-4029-50bd-91f9-286ec45dbffa&function=fit&type=preview&source=false&q=75&maxsize=100&scaleup=1

LES OGSÅ

Rødt-politiker reagerer på Israel-fiendtlige utsagn i intern Facebook-gruppe

 

 

__________________________________________________________________________________________________________________________________

Dagen

 

Israels forsvar viser video av skyting fra sykehus i Gaza

 

 

 

https://imengine.public.prod.agp.infomaker.io/?uuid=bcec74ad-edac-5385-a9fe-b19bba91c2d3&function=fit&type=preview&source=false&q=75&maxsize=1200&scaleup=1

 

 

SÅRET: En såret palestinsk kvinne blir kjørt inn på al-Shifa-sykehuset etter israelske luftangrep på Gaza by søndag 5. november 2023. (AP Photo/Abed Khaled) Foto: Abed Khaled

 Israel mener Hamas forfalsker drivstoff-krise.

https://imengine.public.prod.agp.infomaker.io/?uuid=7ab3c38a-1b8a-5651-97c7-610ef53fbfe3&function=fit&type=preview&source=false&q=75&maxsize=112&scaleup=1

Birgit Opheimbirgit@dagen.no

Publisert: 07.11.2023 05:00Sist oppdatert: 08:49

Krigen mellom Hamas og Israel er nå inne i sin femte uke. Israel har utført betydelige angrep på Gaza, senest i dag.

Ifølge Israels forsvar (IDF) kjemper soldater fra hus til hus, bomber Hamas-tunneler, militære installasjoner og utskytningsramper for panservernraketter.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Samtidig med at det rapporteres om 12.700 drepte i Gaza, Israel og Vestbredden – de fleste sivile – pågår det en informasjonskrig om sannheten.

«Ferske bevis»

På søndag la talsmannen for IDF, Daniel Hagari, frem det han kaller ferske bevis for at Hamas utnytter helselokaler i Gaza til sine terroraktiviteter. Det skriver den store israelske avisen Yediot Achronot på sin nettside, Ynet.

I en oppdatering til internasjonale medier sa admiral Daniel Hagari at bruk av sivile som menneskelige skjold er en grunnleggende del av Hamas sin strategi. Hagari har vært talsmann for IDF siden januar i år.

– Skjøt fra innsiden av sykehuset

Videoen av Hamas sin infrastruktur under Qatari Sheikh Hamad sykehus skal vise skyting på israelske styrker derfra.

– Som om det ikke var nok at vi avdekket en tunnel under sykehuset, skjøt terroristene også på våre soldater fra innsiden av sykehuset, sa Hagari.

Han uttalte at IDF besitter etterretning om et tunnelnettverk under Gazas indonesiske sykehus, og sa at forsvaret også har bilder som avslører rakettoppskytere som er lokalisert like i nærheten av sykehusanlegget.

Hagari sa videre at Hamas hadde «bygget anlegget systematisk» for «å forkle terrorinfrastrukturen under bakken».

Benekter

Reuters, som også har skrevet om saken, siterer Hagari:

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Hamas utnytter sykehus systematisk som del av sin krigsmaskin.

Ifølge Reuters benekter Hamas dette, og de anklager Israel for å spre løgner.

https://imengine.public.prod.agp.infomaker.io/?uuid=90750fef-84ce-5333-a7e5-7f1d2b8d7114&function=fit&type=preview&source=false&q=75&maxsize=1200&scaleup=1TALSMANN: Daniel Hagari har siden januar vært talsmannen for Israels forsvar (IDF). Foto: Skjermdump YouTube

Opptak av telefonsamtaler

Humanitære grupper har advart om at privatpersoner og sykehus har et desperat behov for drivstoff til utstyr og vannpumper i Gaza.

IDF-talsmannen presenterte opptak av det som skal være samtaler mellom Hamas-tjenestemenn som diskuterer hvor mye drivstoff det indonesiske sykehuset er tiltenkt.

I samtalen skal en tjenestemann beklage Hamas sine egne påstander om drivstoffmangel i Gaza, all den tid terrorgruppen har lagret betydelige dieselreserver.

– De er løgnere

Jerusalem Post, som også har skrevet om saken, siterer Hamas-tjenestemannen slik:

«De sier at det er drivstoffmangel i Gaza, men de er løgnere, løgnere».

Ifølge Jerusalem Post skal opptaket også være verifisert av amerikansk etterretning.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

IDF hevder de tidligere har lagt frem bevis for at Hamas bruker Shifa-sykehuset som sin hovedbase for operasjoner samtidig som de hamstrer drivstoff mens palestinske sivile står uten.

https://imengine.public.prod.agp.infomaker.io/?uuid=eb6c6a40-9277-5879-8438-125699ba7fba&function=hardcrop&type=preview&source=false&q=75&width=1200&height=675

 

ADVARER: IDF hevder de har sendt 4,3 millioner sms-er for å advare sivile i Gaza. Foto: Skjermdump Ynetnews.com

Halvannen million brosjyrer

En oversikt på nettsiden til Yediot Achronot, Ynet, oppgir at 1,5 millioner brosjyrer, nærmere 20 000 telefonsamtaler, 4,3 millioner sms og nærmere 6 millioner forhåndsinnspilte anrop er benyttet for å advare sivile på Gaza om å evakuere siden kampene startet.

Hamari hevde IDFs operasjoner er målrettet mot Hamas, ikke sivile, og at forsvaret har tatt betydelige forholdsregler for å minimalisere skade på sivile.

Forsvarets etterretning skal også vise Hamas som blokkerer veien for sivile i Nord-Gaza på vei sørover.

https://imengine.public.prod.agp.infomaker.io/?uuid=91005713-1345-5996-9160-5ed5948e7a47&function=fit&type=preview&source=false&q=75&maxsize=100&scaleup=1

LES OGSÅ

Palestinsk aktivist fengslet etter oppfordring om å slakte israelere

 

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

Står Israel foran en tofrontskrig? Slik svarer Iran-ekspert

 

 

 

 

https://imengine.public.prod.agp.infomaker.io/?uuid=b0147a4b-b5cb-50a2-8937-8987d90cc0b8&function=fit&type=preview&source=false&q=75&maxsize=1200&scaleup=1

 

IRAN: Et bilde tatt i slutten av oktober viser iranske tanks under en øvelse. 

 Vil det komme en ny front i nord? Det er spørsmålet alle stiller seg om dagen. Dagen møtte Iran-ekspert Alex Grinberg.

https://imengine.public.prod.agp.infomaker.io/?uuid=8bedebca-3449-59af-ba27-6440ad0a442f&function=fit&type=preview&source=false&q=75&maxsize=112&scaleup=1