https://imengine.public.prod.agp.infomaker.io/?uuid=b3fe85b7-7c19-56d5-adb1-19da5e81f57b&function=fit&type=preview&source=false&q=75&maxsize=112&scaleup=1

 

 

 

 

 

 

https://imengine.public.prod.agp.infomaker.io/?uuid=fb6e5799-005f-57d9-84cc-209d5e51a510&function=hardcrop&type=preview&source=false&q=75&width=1200&height=675

 

 

FEIL SIGNAL: Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) burde stilt samme krav som Sverige, Danmark og Finland, mener Dagen. Foto: Beate Oma Dahle/NTB

Norge inngår kompromiss med Israels fiender

 Utenriksminister Espen Barth Eide skuffer i sin første betydelige internasjonale markering.

Leder

 

Dagenredaksjonen@dagen.no

Publisert: 31.10.2023 05:00Sist oppdatert: 07:27

Lørdag passerte en «ikke bindende» FN-resolusjon som krever en umiddelbar humanitær våpenhvile i Gaza. Isolert sett er det all grunn til å ønske slutt på tragedien med død, lidelse og ødeleggelse som utspiller seg der. Ingen med menneskeligheten i behold kan se disse dagers scener fra området uten ubehag og medfølelse.

Samtidig må situasjonen forstås i sammenheng med det makabre, inhumane og rystende terrorangrepet som Hamas rettet mot Israel 7. oktober. Det bekreftet til fulle at terrororganisasjonen mener alvor når de truer Israels land og folk med utslettelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

VGs sindige og reflekterte politiske redaktør Hanne Skarveit er blant dem har hatt vilje og mage til å se klipp fra grusomhetene. «Ondskap finnes. Mennesket er i stand til å utføre handlinger som egentlig ikke kan beskrives», oppsummerer Skarveit.

Flere av terroristene hadde nemlig på seg kroppskameraer for å dokumentere hva de gjorde. En av dem ringte stolt til foreldrene for å fortelle at han hadde drept ti jøder med sine egne hender. Og han delte bilder av den han tydeligvis oppfattet som en bragd. Israelske myndigheter har klippet sammen noen sekvenser som ble vist i Tel Aviv i forrige uke. Men de vil ikke kringkaste bestialiteten fritt. De frykter det vil hjelpe Hamas med å spre frykt.

Jo mer fiendtlig innstilt et land er mot Israel, jo sikrere kan man være på at de er å finne på listen

Av nettopp samme grunn er den nevnte FN-resolusjonen så problematisk. Den nevner ikke verken terrorangrepet til Hamas som kostet over 1400 mennesker livet eller de over 200 gislene som terrororganisasjonen fortsatt holder. Israel frykter, med god grunn, at en en våpenhvile nå vil bli en seier for organisasjonen.

Kynismen i denne organisasjonen kommer også til uttrykk overfor befolkningen de styrer over. Før helgen skrev New York Times at Hamas har brukt årevis på å samle opp drivstoff, mat og medisiner som de holder skjult i det enorme nettverket av tunneler de har gravd ut under bakken.

– Hamas-bevegelsne bryr seg bare om Hamas-bevegelsen, sier den egyptiske analytikeren Samir Ghattas til avisen.

– Befolkningen i Gaza betyr absolutt ingenting for Hamas, legger han til.

Canada foreslo et tillegg som fordømte Hamas. Heldigvis støttet Norge dette, men det fikk ikke flertall. Da valgte blant annet Sverige, Danmark og Finland å trekke støtten til resolusjonen.

Utenriksminister Barth Eide påpeker overfor VG at også land som Frankrike og Spania stemte for resolusjonen. Og det stemmer. Men det samme gjelder land som Russland, Kina, Nord-Korea og Iran. Jo mer fiendtlig innstilt et land er mot Israel, jo sikrere kan man være på at de er å finne på listen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Da bør en norsk utenriksminister spørre seg hvor balansert resolusjonen er.

Israel har reagert svært sterkt på resolusjonen. Etter avstemningen fredag kalte landets FN-ambassadør Gilad Erdan dette for en «mørk dag for FN og menneskeheten».

Norge vil gjerne være en fredsnasjon. Den hensikten er god, selv om resultatene må kunne sies å ha vært variable, ikke minst i Midtøsten. Men skal Norge faktisk spille en konstruktiv rolle, må man ikke være villig til å fire en tomme overfor terrororganisasjoner som Hamas. Det vil bare skape enda mer nød og elendighet, ikke bare for israelere, men også palestinere. Hamas er en ulykke både for sitt eget folk og regionen.

Terrororganisasjonen og deres medløpere kan være fornøyde med FN-resolusjonen. Det burde ikke Norge ha bidratt til.

 

 

 

 

 

Ikledd gul jødestjerne i FNs sikkerhetsråd: – Husk hva det betyr å være taus i møte med ondskap

 

https://imengine.public.prod.agp.infomaker.io/?uuid=84318e6e-3e43-5504-96b2-68d3bb5ab2d6&function=fit&type=preview&source=false&q=75&maxsize=1200&scaleup=1"

 

 

 

Aldri igjen", står det på den gule jødestjernen som Israels FN-ambassadør Gilad Erdan festet til dressjakken da han holdt tale i FNs sikkerhetsråd mandag. Foto: Eduardo Munoz Alvarez / AP / NTB

 

 En gul jødestjerne ble brukt som en dyster påminnelse i Israels tale i FNs sikkerhetsråd.

NTB-AFP-DPA

Publisert: 31.10.2023 07:20Sist oppdatert: 09:58

– Noen av dere har ikke lært noe som helst de siste 80 årene. Noen av dere har glemt hvorfor dette organet ble etablert, sa Israels FN-ambassadør Gilad Erdan i sin tale til FNs sikkerhetsråd natt til tirsdag norsk tid.

Han refset Sikkerhetsrådet for dets taushet over Hamas' angrep mot Israel 7. oktober.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det dypt splittede 15 medlemmer store Sikkerhetsrådet har ikke klart å vedta en eneste resolusjon knyttet til den tre uker lange krigen mellom Hamas og Israel.

– Derfor vil jeg minne dere på følgende: Fra og med i dag, hver gang dere ser på meg, så kommer dere til å huske hva det betyr å være taus i møte med ondskap, sa ambassadøren.

– Verste siden holocaust

– På samme måte som mine besteforeldre, og besteforeldrene til millioner av jøder, skal mitt team og jeg fra nå av bære gule jødestjerner, sa han, før han reiste seg opp og festet stjernen på brystet på dressen sin. På stjernen står ordene «aldri igjen», en henvisning til de gule jødestjernene som nazistene i Tyskland tvang jødene til å bruke.

– Vi skal bære denne stjernen til dere våkner opp og fordømmer Hamas' grusomheter, sa Erdan.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu har sagt at Hamas-angrepet mot Israel 7. oktober var det verste mot jøder siden holocaust. 1400 personer ble drept i angrepet, ifølge tall fra israelske myndigheter.

Fastlåst

FNs sikkerhetsråd har vært preget av splittelse i synet på krigen og på krigens konsekvenser. Så langt har fire resolusjonstekster blitt nedstemt.

Noen av tekstene har blitt blokkert av USA, som er en nær Israel-alliert, fordi tekstene ikke har nevnt Israels rett til å forsvare seg selv.

Andre tekster som USA har presentert, har blitt blokkert av Russland og Kina fordi de ikke tok klart til orde for våpenhvile.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I lys av den fastlåste situasjonen vedtok FNs hovedforsamling fredag en ikke-bindende resolusjon som tar til orde for umiddelbar humanitær våpenhvile.

Resolusjonen, som Norge og 119 andre land stemte for, nevner ikke Hamas.

USA stemte imot. 45 land avsto fra å stemme, blant dem Sverige, Danmark, Finland og en rekke andre europeiske land.

Det hasteinnkalte møtet i FNs sikkerhetsråd begynte klokken 22 mandag kveld norsk tid og varte i flere timer.

I likhet med Israels FN-ambassadør, tegnet palestinernes FN-representant Riyad Mansour et dystert bilde av konsekvensene av at Sikkerhetsrådet ikke klarer å enes.

Mansour siterte i sin tale FNs tidligere generalsekretær Dag Hammarskjöld, som i 1954 sa: «FN ble ikke skapt for å bringe menneskeheten til himmelen, men for å redde oss fra helvete».

Mansour la til at «Gaza er nå helvete på jord».

– Nesten hele befolkningen vår på Gazastripen er hjemløse, fordrevet, flyttet fra en familiebolig til en annen, de sover i bilene sine og på gatene. Likevel blir de drept uansett hvor de drar for å overbevise dem om at de ikke er trygge noen steder på Gazastripen, sa han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Å redde menneskeheten fra helvete i dag betyr for FN å redde palestinerne på Gazastripen, sa Mansour.

Han ba FNs mektigste organ om å behandle palestinerne med verdighet.

– Redd dem. Se på dem som mennesker, sa Mansour.

Humanitær hjelp

Flere andre talte også til sikkerhetsrådsmedlemmene på møtet. Blant dem var FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktningers (UNRWA) leder Philippe Lazzarini. Han brukte taletiden på å oppfordre til utvidelse av den humanitære hjelpen til Gazastripen.

En håndfull kolonner med lastebiler får lov til å passere Rafah-grenseovergangen mellom Egypt og Gazastripen hver dag. Det er langt nær nok til å gi hjelp til de over 2 millioner personene på Gazastripen, sa han.

– Systemet som er innført for å slippe nødhjelp inn på Gazastripen er dømt til å falle sammen med mindre det finnes politisk vilje til å få i stand en forsyningsstrøm av betydning og som er tilpasset de store humanitære behovene, sa Lazzarini.

– En hel befolkning blir umenneskeliggjort. Hamas' grusomheter fritar ikke staten Israel fra landets forpliktelser i henhold til folkeretten, fortsatte han.

Lazzarini siterte den tyskfødte jødiske politiske filosofen Hannah Arendt: «Den menneskelige empatiens dødsfall er blant de første og mest avdekkende tegnene på en kultur som er i ferd med å velte over i barbari».