Kristen Mediaallianse Drift AS

 

Ja, vi elsker

 

 

 

Kommentarartikler

https://idag.no/bilder/web/6b23eb66d76d4.jpg?v=1715844775

Anita A. Sæle

Publisert: 16.05.2024 kl 09:30

·          

«Fjellet er vakkert og fjorden er rik» var Anne Enger Lahnstein sin avslutningsreplikk da striden sto om Norges forhold til EU i 1994.

Det var nydelig,

Hun pekte på landet vi elsker. Og ikke minst på Grunnlovsdagen, da bjørken står lysegrønn, og det korsmerkte flagg i rødt, hvitt og blått vaier over de fleste hjem, er det umåtelig vakkert. Fra balkonger, fra høye flaggstenger i grønne hager, fra alle offentlige bygg, fra kirker og bedehus, og i alle barnehender stråler det korsmerkte flagget. Og ja, vi elsker det.

Vi opplever det igjen, og gledes ved synet av Norge. Og vi undres over den stadig gjentagende debatt om vi skal «outsource» selvråde-retten ytterligere.

Hvorfor skal vi det?

Hva har andre land som er bedre enn vårt, når det gjelder ressurser? Hvis vi ikke klarer å styre oss selv, vil virkelig ikke andre gjøre det bedre.

Vi har «outsourced» for mye. Selv våre flinkeste gründere og forretningsfolk.

Det er flaut.

Vi har også sendt vannkraften vår ut av landet, på en måte som fører til dyrtid og trange kår for dem som har minst blant oss.

Det er skammelig.

Vi holder på å avfolke Norge også. Selv om vi har en stor invandring blir det født alt for få barn til å ha en bærekraftig utvikling.

Alle vet det. Men i stedet for å «gullforgylle» mødre som tar imot barnet sitt, slåss de for at en skal kunne drepe barnet under mors hjerte, helt til barnet så å si er levedyktig som tidligfødt. Det virker som det er blitt en besettelse for mange av folkets kårne.

Det er synd.

Men det rokker ikke ved at landet er vårt. Og det rokker ikke ved at 1814 var viktig. At selvråderett er viktig. At eiendomsrett er viktig. At frihet er viktig.

Er så noen av disse rettene beskåret i vår tid?

Ja, mye burde vært rullet tilbake. Byråkratiet burde slankes.

Eiendomsretten styrkes. Retten til liv gjeninnføres for det ufødte barn, og knesettes som en rett for alle.

Vi feirer vår grunnlovsdag mens krigen raser både i Ukraina og i Gaza/Israel. Vi gråter for dem som lider og ber til Herren om at fred og frihet fra terror igjen skal bli virkelighet.

Men det gir oss også grunn til å takke for å kunne synge «Ja vi elsker», og «Gud signe vårt dyre fedreland» av full hals.

Noe av det mest vemmelige som nå skjer i Norge, så vel som i verden, er den økende antisemittisme. Så denne 17. mai tar jeg på meg en davidsstjerne, når jeg pynter meg til dagen.

I de aller fleste TV-programmer undertegnede deltar i, har jeg davidsstjernen som smykke om halsen. Gjør du det, er det som når Danmarks konge under krigen tok den gule davidstjernen på seg. Slik proklamerte han at i Danmark var jødene danske – og at han var deres konge og solidarisk med dem.

Min davidsstjerne er en bekjennelse av solidaritet med jødene som er de som er angrepet i Midtøsten.

Vi takker Gud for Grunnlovsdagen. Vi feirer den 17. mai. Vi synger frihetssangene. Og vi ber for det krigs-trøtte folket i Gaza – men først og fremst for Israel.

Vi ber om fred for Jerusalem, Byen av Gull.

Anita A. Sæle:

Hva gav kristen tro og tanke oss?

 

 

Kommentarartikler

https://idag.no/bilder/web/df1a0aa09a26c.jpg?v=1726040423

Langsomt ble Norge vårt eget, er tittelen på boken Sverre Steen har skrevet om Norges historie fra de første nordmenn og fram til riksforsamlinga på Eidsvold i 1814

Anita A. Sæle

Politisk redaktør

Publisert: 11.09.2024 kl 09:40

Og tittelen betegner i stor grad kristningen av Norge fra kanskje så tidlig som 500-tallet via Moster i 1024, Gulating, Eidsivating, Frostating, Borgarting, via misjonslandet Norge og til i dag og menigheten Sion Molde, 34 nasjoner samlet om Guds ord.

Kristne lover er nødvendig for at et land skal være kristent.

Selvsagt ikke så mye for å ha en kristen tro. Vekkelsen er i dag størst der kristen tro møter forfølgelse.

Men en vakt nasjon, et folk som søker Gud, vil lage lover som støtter opp om de 10 bud.

For de er til velsignelse for land og folk. Alltid. For alle.

Jeg har sagt det før. De ti bud er ingen tvangstrøye for land og folk. Det er en helsetrøye.

·         De skaper likeverd.

·         De skaper menneskeverd.

·         De skaper frihet.

·         De skaper respekt.

·         De skaper nestekjærlighet og solidaritet.

·         De skaper velstand, de skaper vekst.

·         De skaper omsorg, de skaper fremtid, de skaper familier.

·         De skaper organisasjoner.

·         De har skapt helsevesen, skolevesen, trygghet for liv og eiendom, for alderdom og i tider med sykdom.

Boken Hva om ikke Jesus var født, viser dette tydelig. Og Norge IDAG slår dette fast, hver uke, hele tiden med forskjellige eksempler.

Jeg må derfor si at det er dags å bli abonnent – hvis du leser dette uten å være det.

Send SMS med prøve til 2030. Navn, adresse, e-post, og du kan glede deg til avisen hver fredag, og daglig på nett – eller ta kontakt med undertegnede.

Vi har, som kristne, et ansvar for å opprettholde det kristne hegemoniet. For det er godt for menneskene.

Men vi er i ferd med å miste dette hegemoniet.

Vi opplever at det rammeverk som fedrene skapte, rakner. Det blir tatt bort. Hvorfor?

Våre politiske ledere ser ikke verdien av kristne lover.

Man skjønner ikke at kutter vi båndene til Bibelen, så blir vi som avskårne blomster.

Ikke minst Vishal Mangalwadi redegjør tydelig for det i sin bok «Boken som skapte din verden»

I et postkristent samfunn kan vi konstatere at

·         Barnet mister sin rett til å leve.

·         Ekteskap og familie rakner.

·         Ærlighet blir byttet i grådighet.

·         Trygghet er avhengig av politimakt.

Har vi ikke normer som hvert enkelt menneske føler seg forpliktet på, trenger vi kontrollerende politimakt for å beskytte liv og eiendom.

Vi har valget mellom verdisamfunn eller politisamfunn. Vi har valget mellom å bygge Norge på fjellgrunn eller på sandgrunn.

Må Gud være vårt vern i denne oppløsningens tid.

 

Kommentarartikler

 

Anita Apelthun Sæle:

Hvis jeg var KrF-leder

 

https://idag.no/bilder/web/6503ffc5bbee8.jpg?v=1726730887

I det kaos som råder i et skadeskutt KrF, kan en spørre seg selv: Hvis jeg var KrF-leder, hva ville jeg ha gjort? Jeg var så heldig å få være med på «storhetstiden», da KrF hadde tre mandater fra Hordaland, nå har de kun tre fra hele landet. Det er for lite. Landet trenger et konservativt KrF – for å bevare landets verdier, økonomi og velferdstat, skapt gjennom velsignelsen av 1000 år med Kristus.

Politisk redaktør

Publisert: 

Konservative partier vinner valg i hele Europa nå. Det skulle gi håp for KrF, som har vært nede i 2 prosent på gallup og gjør et borgerlig flertall usikkert.

Partiet Konservativt har vært oppe i 1,6 prosent. De to partiene burde inngå valgallianser for at kristenfolkets stemmer ikke skal gå tapt.

Jeg tror at det er mulig å reise kjerringa. Men da må man begynne å snakke om politikk. Hva en vil gjøre annerledes enn andre partier. Det må bli andre boller enn å plage Bollestad.

Hvis jeg var leder, ville jeg foreslått i høstens triste abortdebatt at kvinner som føder et barn får kr. 100.000 satt inn på en egen pensjonskonto – gjerne i Oljefondet, med suveren årlig avkastning. Dertil trenger hun ett års lønn – og kontantstøtte til barnet er minst tre år.

Kvinner som får barn, taper ofte i karriereløpet, og færre barn blir født enn det som sikrer Norges demografiske overlevelse. Kvinner som får barn, bør derfor bli gull-pensjonister, ikke minstepensjonister.

Så ville jeg arbeide for at alle skolebarn skal få samme støtte, også til skolebygg. Det er absurd at friskoler som leverer de beste resultater, blir stygt diskriminert.

Jeg ville kutte formueskatten og ønsket alle sveitsboerne velkommen hjem for å bygge Norge. Utenlandske eiere av norske bedrifter har ingen formuesskatt. Norske eiere må få samme vilkår.

I tillegg ville jeg fjerne alle skatter uten proveny, og ta opp igjen saken om et enklere Norge.

Jeg ville jobbe for å trekke tilbake anerkjennelse av en «palestinsk stat», som ut fra gallup vil bli styrt av terrorgruppen Hamas.

Jeg ville arbeide for å melde Norge ut av EU-medlemskap på strøm, med den dyrtid, inflasjon, høye rente og boligkrise som følger med.

Dessuten ville jeg åpne opp igjen for aupairordning og utvide den til å gjelde for eldre som trenger hjelp i hjemmet. Eldrebølgen kan knuse velferdsstaten, og en slik ordning vil være redningen.

Jeg ville slåss innbitt for at vi bygger veier med lån i Oljefondet. Firefelt langs kysten fra Kristiansand til Trondheim og fra Bergen til Oslo som første steg. Og jeg ville starte umiddelbart på alle strekninger der utvidelsen kan skje i utmark og på statsalmenning. Har vi ikke ledig kapasitet i Norge, ville jeg hente inn arbeidskraft fra utlandet og unngå inflasjon og lønnsspiral.

Og selvsagt ingen utvidelse av fosterdrapet, som desimerer Norge på 100 år . Slike kampsaker burde bety seier, men ilden må tennes på ny.

Les også:

Abonner på vårt nyhetsbrev? / Motta vårt nyhetsbrev per e-post med nyheter og spennende innhold!

Abonner på vårt nyhetsbrev? / Motta vårt nyhetsbrev per e-post med nyheter og spennende innhold!

 

Nøkkelord

Klikk på et nøkkelord for å vise andre relevante artikler.

·         kommentar

·         Kristelig Folkeparti (KrF)

·         Stortinget

·         Politikk

 

Dagsavisen

 

Det skal god rygg til å bære gode dager. 350.000 går til kiropraktor i Norge

Norge er forskånet fra alle store kriser og katastrofer. Hvor lenge kan det vare?

Hvor mye flaks kan ett land ha før det blir utålelig?

Hvor mye flaks kan ett land ha før det blir utålelig? (Foto: Gorm Kallestad/NTB)

Dette er en kommentar. Holdninger og meninger i teksten står for skribentens regning.

Geir Rakvaag

Geir Rakvaag

 

Journalist i Dagsavisen

Å være født i Norge er som å ha vunnet i Lotto sies det ofte. Eller, av og til, i alle fall. Men det er feil. Lotto er bare lørdager. Å være født i Norge gjør flaks til en hverdagslig sak for mange.

Å være født i Norge, det er å få meldingen om at skatteoppgjøret er klart en mandag, og ha en formue til gode. Kanskje ikke ren flaks hvis man er god i skatteplanlegging, men igjen, i alle fall... Å være født i Norge er å ha råd til å satse store summer på kryptovaluta en tirsdag, og konstatere på onsdag at alt ennå ikke er tapt.

Andre leser også:

Stor amerikansk fagforening dropper støtte til presidentkandidat

 

Å være født i Norge er som å endelig orke å rydde på loftet en torsdag, og finne ut at Munch malte enda et eksemplar av «Skrik». Fredag er russelåten du laget på tull spilt ti millioner ganger på Spotify, og du kan vente deg enda noen hundre kroner på kontoen i løpet av året.

Lørdagen kommer altså denne Lotto-greia, og gjerne en ekstragevinst for dem som leverer tippelappen inn hver uke. Nå er det forresten også et uendelig antall andre veddebyråer det går an å støtte økonomisk, så vinnersjansene vil ingen ende ta.

Søndag bør vi hvile fra all denne flaksen, ellers kan det gå oss ille. Det skal god rygg til å bære gode dager, heter det visst. Over 50 prosent av alle voksne i Norge har ordentlig vondt i ryggen i løpet av et år, og 350.000 går til kiropraktor. Jeg tenker igjen på VG-tegner Roar Hagens nisseluenordmann på sofaen som stønner «nå er jeg så mett at jeg begynner å bli alvorlig irritert».

Kari Bremnes stilte forleden et spørsmål på Twitter om hvordan vi nordmenn ville være som flyktninger. «Hva vi hadde tålt, liksom. Mange av oss er godt vant», skrev hun. Svarene var for det meste ikke optimistiske. Uansett hvor ille det er rundt i verden koker debatten i Norge ned til de høye prisene på drivstoff. Nordmenn er de eneste som kan juble over stigende oljepriser, og samtidig klage over at bensinprisen også går opp. Vi kan ikke bare gi bort disse økte oljeinntektene til hardt rammede land heller, fordi… fordi… ja, fordi! Forklarer det senterpartistyrte Finansdepartementet.

Flaksen vår i livet er så enorm at den får Fetter Anton i Donald Duck til å ligne på «Den uheldige mannen» i visa til Thorbjørn Egner. Men kan den vare evig? Må ikke vi også før eller siden oppleve en katastrofe? Denne uka kommer denne spalten direkte fra Ytre Sunnfjord, som nettopp ble rammet av det sterkeste jordskjelvet i Norge på 30 år. De færreste fikk forstyrret nattesøvnen. Når flyalarmen går et ganger i året vet vi at det er en øvelse. Ingen fare, selv om det står «AKKURAT NÅ: Derfor uler sirenene» i krigstyper øverst på nettavisene. Mens folk i Ukraina søker tilflukt på T-banestasjoner blir jeg ute av meg av irritasjon fordi T-banetoget til Nydalen kommer 15 minutter for sent. La meg bare til slutt minne om at å vinne stort i spill er basert på at de fleste andre skal tape.

 

 

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

 

Kommentarartikler

 

Finn Jarle Sæle:

Den nye pensjonsalderen – i en døende abortstat?

 

 

Kong Harald (87) var på fylkesbesøk til Agder og Rogaland 26.-30. mai, og har ingen planer om å trappe ned. Bildet er fra det offisielle besøket til kong Frederik 14. mai. – Alder ingen hindring. Den tiden er forbi, skriver Finn Jarle Sæle.
 Foto: Lise Åserud / NTB

Kong Harald (87) var på fylkesbesøk til Agder og Rogaland 26.-30. mai, og har ingen planer om å trappe ned. Bildet er fra det offisielle besøket til kong Frederik 14. mai. – Alder ingen hindring. Den tiden er forbi, skriver Finn Jarle Sæle. Foto: Lise Åserud / NTB

Amerikas fremste businessforeleser, Peter F. Drucker, sa at den nye pensjonsalderen Vesten må bli 80 år i framtiden. Grunnen til det er at vi bare føder halvparten av de barn som trengs. Det er alvorlig. Vi skulle hørt på våre Ja til Livet-prester i tide.

Sjefredaktør

Publisert: 

ANNONSE

Men de gode nyhetene er at eldre nå i økende grad er friske og spreke fram til etter de er 80 år. Det er ikke få som ligner på Donald Trump og Joe Biden. De slår ut alle politiske konkurrentene i en konkurranse skarpere enn OL – de amerikanske nominasjonsvalgene.

President Joe Biden (81) og tidligere president Donald Trump (77) stiller til valg for vinne presidentvalget i november.
 Foto: AP/NTB

President Joe Biden (81) og tidligere president Donald Trump (77) stiller til valg for vinne presidentvalget i november. Foto: AP/NTB

Og deretter skal en av dem styre verden, mer eller mindre.

Alder ingen hindring. Den tiden er forbi.

Vi treffer eldre som flytter store stein til steinmur – for hånd. Vi hører om eldre som melder seg på med idrettsprestasjoner.

Vi hilser velkommen en eldrerevolusjon – og minstepensjonistene bør organisere seg stort foran neste valg for å tette lønnsgapet til andre grupper.

De mest underbetalte som ikke får pensjonen justert i takt med lønnsøkningene er minstepensjonistene, de som bygget Norge.

Men de er også Norges snilleste - i et samfunn som syder av krav fra folk som har bygget mindre enn dem. Tenk bare hva Norge hadde vært uten kvinner som fødte barna, og bygget den arbeidskraft som trengs i hele vårt helse- og omsorgssystem. Her holder mangelen på folk på å bli katastrofal – blant annet av demografiske grunner, det fødes for få.

Statistisk Sentralbyrå sa det for 25 år siden. Ingen lyttet. Katastrofen tikker videre.

– Amerikas fremste businessforeleser, Peter F. Drucker, sa at den nye pensjonsalderen i Vesten må bli 80 år i framtiden, skriver Finn Jarle Sæle.
 Foto: NTB/AP/Claremont Graduate University

– Amerikas fremste businessforeleser, Peter F. Drucker, sa at den nye pensjonsalderen i Vesten må bli 80 år i framtiden, skriver Finn Jarle Sæle. Foto: NTB/AP/Claremont Graduate University

Men eldre trengs som aldri før – derfor må regler som straffer eldre som står utover pensjonsalderne fjernes umiddelbart. Her har vi også skatteregler som plyndrer dem.

Jan Davidsen, og andre som slåss for de eldre må få full støtte.

Vi skal ikke lage problemer for dem som vil nyte sitt vel fortjente otium, og pensjonere seg fra arbeidslivet. Det skal de gjøre med god samvittighet. Mange bruker anledningen til en stor frivillig innsats.

Men de eldre, ofte eksperter som jobben har bruk for, som vil stå på videre, må oppmuntres til det.

Ifølge Drucker så tilsier både øket levealder, som flyttet frisk, arbeidsfør alder opp til 80 år for mange, en endring. Levealderen som frisk og freidig blir for mange snart 90 år, og de som fødes i dag skal leve til de er 100, sier demografene. Litt trim må legges inn, ellers er det ingen hindringer.

Vil de også jobbe lenger enn 70 år, må de få ekstra fortjeneste, ikke straffeskatt.

Det er jo og mange som vil agere litt konge – og gjøre som kong Harald. Han sa etter en lang sykdomsperiode, der han fikk operert inn pacemaker for å holde hjertet i gang:

– Jeg fortsetter til min siste dag!

Det er kongelig.

Det var en trivelig nyhet fra Slottet at kong Harald fortsetter i jobben, ut fra det kongelige kall å dø med støvlene på.

LES OGSÅ:

Kong Harald krysser av én kommune til på lista

Kong Harald krysser av én kommune til på lista

 

At kronprins Haakon utvider sin rolle, og tar litt av den omfattende arbeidsbyrden når det trengs, er som det hør og bør. Og så har vi en like sprek dronning på 84 som vikarierer for begge to, både kongen og kronprinsen.

Men Drucker sitt poeng kommer vi ikke fra. Pensjonsalderen som flyttes bit for bit mot 80 år bli den ønskelige nye grensen når folketallet halveres i vårt århundre. Å fylle på med innvandrere, uten utdannelse og språkkompetanse løser ikke problemet. Det trengs fagfolk også.

Fra USA er den treningsvideoen som har tent oss mest en snutt som viser oss en kvinne som løper maraton og en mann som sykler ritt, begge over 100 år. Det morsomme poeng er at disse to nye topp-atletene, som kjører langt og hardt, begge begynte å trene da de var henholdsvis 96 og 97 år.

Sen treningstart er ingen hindring i Amerika.

Se opp for dem på idrettsbanen også!

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

Pensjons alder

Stein A Johannessen

Pensjonist

Tidligere Tillitsvalgt Industri og Energi

Kommentar Nederst på siden.

https://frifagbevegelse.no/neodirect/static/9/FRI-new-logo.png

Fri Fagbevegelse

Bare én av fire renholdere, kokker og barnehageansatte jobber fortsatt når de har fylt 67 år. pensjon

Pensjon

Folk med fysisk krevende yrker taper på det nye pensjonssystemet

Den nye folketrygden premierer arbeidstakere med «lette» jobber, viser ny forskning.

 

Bare én av fire renholdere, kokker og barnehageansatte jobber fortsatt når de har fylt 67 år.

Håvard Sæbø

 

Yngvil Mortensen

 

yngvil@lomedia.no

 

 

06.06.2024

06:15

06.06.2024 09:17

Folk med høy inntekt og en jobb det er lett å stå lenge i, tjener på det nye pensjonssystemet.

 

De som har fysisk belastende yrker, taper på det nye pensjonssystemet.

 

Det kommer fram i en omfattende undersøkelse gjort av tre forskere ved Frischsenteret.

 

Nye pensjonsregler

 

Selve kjernen i endringene i pensjonssystemet de siste årene er at vi må jobbe stadig lenger for å få en grei pensjon. Begrunnelsen er at levealderen øker jevnt og trutt, og alderspensjonen derfor tar en stadig større del av statsbudsjettet.

 

Kritikerne av pensjonsreformen peker på at det er stor forskjell på når akademikere og folk i fysisk krevende yrker går av med pensjon. Siden pensjonssystemet belønner dem som står lenge i jobb, kan dette bety sosiale forskjeller. 

 

Stortinget vedtok i vår en sliterpensjon i folketrygden for dem som må eller kan slutte å jobbe tidlig. Detaljene i sliterordningen vil bli klare kommende vinter.

 

Dette sjekket forskerne

 

Forskerne undersøkte om den nye folketrygden skaper sosiale forskjeller.

 

De har blant annet sett på:

 

• Hvilken inntekt man får gjennom livet når man har ulike yrker

 

• Hvilken pensjon man får etter å ha vært i ulike yrker

 

• Når vi slutter å jobbe etter å ha vært i et spesielt yrke

 

• Risikoen vi har for å bli ufør i ulike yrker

 

• Risikoen for å dø tidlig etter å ha vært i et yrke

 

Forskjellene mellom yrkene er store, skriver de i tidsskriftet Søkelys på arbeidslivet.

 

Er det rettferdig?

 

Forskerne fastslår at «vi har fått et pensjonssystem som mer enn før premierer arbeidstakere med jobber det er lett å fortsette med også i høy alder».

 

Er pensjonssystemet rettferdig når forventet levealder er nært knyttet sammen med inntektsnivå og muligheten folk har til å forlenge arbeidslivet, spør forskerne i artikkelen. De svarer ikke klart ja eller nei på det. 

 

– Hvorfor svarer dere ikke på det?

 

– Hva som er rettferdig vil det være ulike meninger om. Vi ønsker å peke på noen mønstre som kan være relevante for diskusjonen om utformingen av pensjonssystemet, svarer en av forskerne, Øystein Hernæs ved Frischsenteret.

 

Dette gjorde forskerne

 

• Forskerne har gått gjennom inntekten gjennom livet til alle personer i Norge i jobb som var 51 år i 2003.

 

• Dette årskullet, født i 1952, er delvis omfattet av de nye pensjonsreglene som ble innført i 2011.

 

• Forskerne fulgte deres yrkesaktivitet fra de var 15 år gamle, og fram til året de fylte 68 år.

 

• De registrerte pensjonsutbetalingene fram til de fylte 69 år.

 

• De beregnet den samlede inntekten gjennom hele livet. «Livsinntekten» omfatter både lønn og pensjon.

 

• De har bare sett på yrket de hadde da de var 51 år. Forskerne bemerker at mange skifter yrke flere ganger gjennom livet, men at «mange har funnet sin yrkesmessige plassering i arbeidslivet på dette tidspunktet i livet». Jobbskifter etter fylte 51 år er oftest mellom yrker av samme type – og samme type inntekt og «avgangsmønstre», skriver de.

 

Det betyr mye hvor lenge vi jobber

 

De siste årene vi jobber, teller mest for hvor mye pensjon vi til sjuende og sist får inn på kontoen. Derfor betyr det veldig mye hvor lenge vi jobber.

 

Forskerne avdekker at det er store og systematiske forskjeller:

 

I noen yrker er det vanskelig å stå lenge i jobb. I andre yrker er det mye lettere å stå lenge i jobb.

 

• Folk i akademiske yrker har rundt 50 prosent sannsynlighet for å bli i jobben helt til vanlig pensjonsalder (67 år).

 

• Folk med mer fysisk belastende jobber uten krav om formell utdanning har under 30 prosent sannsynlighet for å bli i jobben helt til vanlig pensjonsalder (67 år).

 

Forskerne viser videre at de med lang utdanning også har lenger opptjeningstid i arbeidslivet enn de med lav utdanning.

 

Dermed får de med lavere utdanning også mindre å rutte med som pensjonister.

 

Bare én av fire renholdere, kokker og barnehageansatte jobber fortsatt når de har fylt 67 år.

 

Samtidig er det slik at hele tre av fire leger fortsatt er i arbeid når de er 67 år, viser forskningen.

 

– Bekrefter at kritikken stemmer

 

Arbeidsmedisiner Ebba Wergeland reagerer slik på funnene til forskerne ved Frischsenteret:

 

– Funnene bekrefter at kritikken av pensjonsreformen stemmer: Vi har fått et pensjonssystem som skaper større klasseforskjeller. Det straffer dem som har slitsomme jobber og belønner dem med de letteste jobbene. sier hun til FriFagbevegelse.

 

Ebba

 

 

–Det er velkjent at vi har fått et pensjonssystem som favoriserer menn med god helse og lette jobber, kommenterer arbeidsmedisiner og lege Ebba Wergeland.

Jan-Erik Østlie

 

40 prosent blir uføre eller dør tidlig

 

Forskjellene mellom yrkene er «bemerkelsesverdig store» når det gjelder både sykefravær, uføretrygd og tidlig død, skriver forskerne.

 

Skillet er klart mellom akademiske yrker og tunge yrker og yrker innen service, pleie og omsorg.

 

I disse yrkene er det 40 prosent enten døde eller uføre før de når vanlig pensjonsalder:

 

• Kokk

 

• Pleie og omsorgsyrker

 

• Barnehageansatte

 

• Butikkmedarbeidere

 

I akademiske yrker er andelen som er død eller ufør før 67 år under 20 prosent – altså under det halve av de fysisk krevende yrkene.

 

Hva er årsaken?

 

Forskerne sier de ikke kan konkludere om årsaken til de enorme forskjellene i død og uførhet.

 

 

A Flourish chart

1952-kullet

Det kan være ting ved selve jobben, og det kan være at det er flere med helseproblemer fra før som har disse typene jobber. Funnene sier uansett at det «for noen yrkesgrupper er langt mer krevende og mindre attraktivt å fortsette i jobben til høy alder enn det er for andre».

 

Graden av slitasje er større i noen yrker. Dette kan være en viktig grunn til at noen går ut av arbeidslivet tidligere enn andre.

 

Gjøres noe for å lette jobben?

 

Det ser ut til å være klare sammenhenger mellom visse typer yrker og når folk slutter å jobbe, skriver forskerne.

 

– Legger dere til grunn at arbeidslivet ikke kommer til å endres – bedres – og at årsakene til at folk slutter tidlig fortsetter som før?

 

– Det har skjedd store endringer i utøvelsen av yrkene. For eksempel fins bedre hjelpemidler, og det har vært en bra utvikling over tid i arbeidsmiljø, sier forsker Øystein Hernæs.

 

– I tillegg er det en generell bedring i befolkningens helse som vil gjøre flere i stand til å jobbe lenger. På kort sikt kommer nok likevel mange av de yrkesvise forskjellene i avgang, sykefravær og annet som vi ser i dag, til å være der i stor grad i morgen. Vi legger til grunn at det ikke skjer så store endringer i utøvelsen av disse yrkene, sier han.

 

– Mener dere det må gjøres noe med pensjonen fordi «yrkene er som de er» - altså det dere kaller fundamentale trekk ved yrkene?

 

– Sammenhengene vi har dokumentert mellom yrke og livsinntekt, avgangsalder, sykefravær, uførhet og tidlig død støtter opp under at noen yrkesgrupper er mer «slitne» enn andre, og derfor kan ha et større behov for å trekke seg tidlig ut av arbeidslivet. Utfordringen er å få til en sliterordning som gjør tidlig uttreden av arbeidslivet mulig uten samtidig å bidra til generell tidlig avgang. 

 

– Arbeidsforholdene er problemet

 

Ebba Wergeland mener ikke det er yrkene som er problemet, det er arbeidsforholdene de møter i disse yrkene.

 

– Renholdere og industriarbeidere trenger ikke bare litt ekstra pensjon slik forskerne er inne på. De trenger at arbeidsforholdene blir bedre, så de ikke går så hardt utover helse og arbeidsførhet. Forskningen har for lengst gitt oss oppskriften: Mindre fysisk slit, mer handlefrihet i jobben, mindre nattarbeid, fastholder Wergeland. 

 

Les også: – Målet er å få noen friske og fine år som pensjonist, sier Rockwool-arbeider Snorre Leiros

 

Større ulikheter i vente

 

Vi ber forsker Øystein Hernæs se litt framover.

 

– Endringene i pensjonsreformen, og særlig den såkalte levealdersjusteringen, vil slå inn for fullt for 1963-kullet – som i teorien kan gå av med alderspensjon når de fyller 62 år i 2025. Hva vil det ha å si for folk med manuelle yrker? Vil ulikheten i pensjonsutbetalingene bli enda større da?

 

– Ja, det kan man kanskje si, fordi alderspensjonen fra folketrygden er viktigere for dem. For dem som ikke klarer å stå lenger i arbeid, er levealdersjusteringen et problem, sier Øystein Hernæs.

 

– Men vi skal også huske på at helsa til befolkningen generelt sett har vist jevn og sterk forbedring, og i det ferske pensjonsforliket ligger også bedre alderspensjon for uføre og gunstigere regulering av minsteytelsene. 

 

Forskerne avdekker at alderspensjonen fra folketrygden teller mest for dem med lavere betalte manuelle yrker som transportarbeidere, bygningsarbeidere, butikkansatte, kokker og renholdere.

 

De har ofte minstesatsen i obligatorisk tjenestepensjon og få har rett på avtalefestet pensjon (AFP).

 

Les også: Pensjonsalderen økes. – Det er blitt en vits at vi kommer til å jobbe til vi dør

 

pensjon

 

 

 

Pensjon

Nyheter

Pensjons alder

Stein A Johannessen

Pensjonist

Tidligere Tillitsvalgt Industri og Energi

Allerede på begynnelsen, eller midt på 70 tallet var det fra LO sin side opplysninger at det ville bli problemer med pensjon etter år 2000. Jeg som tillitsvalgt i den gang Norsk Kjemisk Indistri Arbeider Forbund

Vi ble informert om dette i forbindelse med informasjon om yrkes sykdommer. Jeg tok dette opp flere ganger i lokale fagforenings møter, men ble ikke hørt. Jeg fikk beskjed om at det var lønnsutviklingen som var viktigst.

 Og dessverre i LO sentralt ble det ikke noe stor sak på 70 og 80 tallet selv om det ljomet i bakgrunnen. Det som skulle ha blitt gjennomført den gangen var et lønnstaker fond uten politiske føringer. Stort sett alle andre foreninger statsansatte sykepleiere og andre har hatt egne pensjonsordninger. Jeg ser at det endelig er opprettet, men det er noe seint. Ingen som har sliter yrker klarer å holde på til de er 70. Der hvor jeg jobbet begynte mange å falle ut fra 58 år. Dette kan gjerne ses som etterpå klokskap, men det er slik jeg ser det. Det kan sies meget mer om pensjon foreks samordning av ektepar OSV. Debatten får gå videre.


Hundretalls pensjonsmilliarder er innelåst

 

Egen pensjonskonto - LOfavør

 

LO og pensjonsalder

 

Spørsmål og svar om pensjonsforliket