https://imengine.public.prod.agp.infomaker.io/?uuid=b3fe85b7-7c19-56d5-adb1-19da5e81f57b&function=fit&type=preview&source=false&q=75&maxsize=112&scaleup=1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ruth Iren ba Gud om lov til å holde seg på «respektfull avstand». Så, en morgen, vekket han henne

 

 

 

 

https://imengine.public.prod.agp.infomaker.io/?uuid=c174e54e-85c8-5149-b278-3cf87c4a5d9c&function=fit&type=preview&source=false&q=75&maxsize=1200&scaleup=1

 

 

MOR TIL TRE: Ruth Iren Holand er mor til tre, skilt og har leukemi som tapper henne for krefter. Foto: Ane-Marthe Hop-Hansen

 I en alder av 59 år er Ruth Iren Holand aktuell med sitt første album. Alt startet med en invitasjon om å møte Gud på fjellet.

https://imengine.public.prod.agp.infomaker.io/?uuid=c3c1c76b-030d-5a49-9ff4-413eab965fbd&function=fit&type=preview&source=false&q=75&maxsize=112&scaleup=1

Johanna Hundvin Almelidjohanna@dagen.no

Publisert: 07.07.2024 20:45Sist oppdatert: 08.07.2024 09:37

– Gudsbildet var ødelagt av dårlige erfaringer, innleder Holand.

Hun er mor til tre, skilt og har leukemi som tapper henne for krefter.

Til tross for dette er hun snart klar med et album som innbefatter generøse forretningsmenn, et symfoniorkester i Tsjekkia, et kor i Stockholm, samarbeid med den svenske komponisten Carl Michael Bergerheim og lån av Benny Anderssons studio i Stockholm.

– Det har vært en mirakelhistorie, oppsummerer hun.

«Møt meg på fjellet»

Året er 2019. Holand er på besøk i barndomshjemmet på Helgelandskysten. Klokka 05.30 på morgenen våkner hun av noen ord: «Møt meg på fjellet»,

Hun er usikker på om hun har drømt de ordene, eller om det kanskje kan være Gud som har hvisket dem inn i øret.

Men hun velger å handle på dem. Hun kler på seg, tar med seg Bibelen som hun ikke har lest i på lenge og går opp på fjellet bak huset. Der setter hun seg og ser ut over det vakre, nordnorske landskapet.

– En skjellsettende opplevelse

– Jeg greier ikke å forklare det som så skjer, men det oppleves som å «bli sugd opp i Gud». Det var som om Han ga meg nye øyne, og jeg fikk se hans kjærlighet som omslutter alt som lever. Det var en skjellsettende opplevelse, forteller hun.

https://imengine.public.prod.agp.infomaker.io/?uuid=1bbcb197-83a1-5215-b471-b4efd0f55c01&function=fit&type=preview&source=false&q=75&maxsize=1200&scaleup=1

 

 

BAKGRUNN: Holand har bakgrunn som bønneleder og lovsangsleder i Oase. Foto: Ane-Marthe Hop-Hansen

Holand har bakgrunn som bønneleder og lovsangsleder i Oase. I bagasjen hadde hun også med seg år fra en sekterisk menighet som hun opplevde ødela gudsbildet hennes og som gjorde det problematisk å forholde seg til «den intense åndeligheten» i miljøene hun var en del av.

Da hun sluttet som bønneleder i Oase, sa hun til Gud: «Kan jeg være så snill å få være på respektfull avstand fra deg? Det gjør for vondt å være nær.»

.

– Det rare var at jeg følte Gud sa: «ja, men jeg vil være nær deg,» forteller hun.

Gråt som et barn

Da hun kom ned fra fjellet, satte hun seg ved pianoet og gråt som et barn. Ut av tårer og bønn ble en ny sang skapt: «Land of hope,» som er tittelsporet på det nye albumet.

– Den sommeren ble det ti låter. Jeg begynte å lese evangeliene med et nytt blikk, og jeg gråt mye. Frykten jeg hadde kjent for Gud, forsvant også.

– Det er så mye redsel for straff når man har vært med i en sekteriske menighet. Det var som om Gud sa til meg at «du kan ikke elske den du er redd. La meg ta vekk frykten.»

«Hun skal male din fjelltopp»

Da hun dro hjem fra Nord-Norge, hadde hun en lengsel etter å være med på et kristent arrangement. Det var lenge siden hun hadde orket det, men etter å ha googlet fant hun at Ungdom I Oppdrag hadde et døgnåpent bønnerom i forbindelse med GO-fest i Kragerø.

Hun kjente ingen og fant en plass halvt skjult i et hjørne. Kort tid etter setter en kunstner seg ned med et blankt staffeli for å male.

– Da er det som jeg hører inne i meg: «Hun skal male din fjelltopp.»

Kunstneren maler først en stor hånd som peker. I neste omgang maler hun en «perfekt kopi» av Holands fjell i nord, forteller hun.

– En hellig stund

– For meg ble det en hellig stund. Jeg ligger der på golvet og gråter og ser at det minner om utsikten på Helgelandskysten.

Etter en kort pause fortsetter kvinnen å male.

– Jeg ser omrisset av to personer, en som holder rundt den andre. Det viser seg at det er Jesus som holder rundt en kvinne, og den kvinnen er meg. Nok en gang blir jeg liggende på golvet og gråte.

 

 

https://imengine.public.prod.agp.infomaker.io/?uuid=aa82f897-1634-5d1a-aa2a-58dcea02dcb0&function=fit&type=preview&source=false&q=75&maxsize=1200&scaleup=1

 

HJEMME: Bildet fra bønnerommet henger hjemme hos Holand i huset i Råde. Foto: Johanna Hundvin Almelid

Holand beskriver det som at hun fikk et nytt kall den dagen. «Å lære å kjenne høyden, lengden, bredden og dybden av Guds kjærlighet».

– Det satte retningen for hjertet mitt, sier hun.

En telefon

Da bildet er ferdig, går Holand bort til kvinnen og spør om hun vet hva hun har malt. Det viste seg at hun hadde kommet fra Oregon og aldri hadde vært i Nord-Norge. Hun hadde egentlig tenkt å male noe annet, men opplevde at Gud ga henne andre tanker.

I dag henger bildet på veggen hjemme i huset hennes i Råde.

– Det har hjulpet meg hver dag siden, sier hun.

.

Dagen etter får hun en telefon fra noen norske forretningsfolk som vil møte henne. Hun har møtt dem en gang, men kjenner dem ikke. De forteller at Gud har talt til dem om at de skal finansiere hennes neste album.

Nå begynner ting å skje

Nå begynner ting å skje i rask rekkefølge. Holand sender de ti sangene hun har skrevet til den svenske komponisten Carl Michael Bergerheim med spørsmål om samarbeid. De er gamle venner, men har ikke hatt kontakt på mange år.

Etter å ha bedt over det i to uker, kommer et etterlengtet svar: «Vi skal lage dette sammen».

Kontrakt

Holand tar turen til Stockholm der han holder til. Mens de tusler rundt i byen og ber for albumet, spør de seg hvilket studio de skal velge. I neste øyeblikk ser de studioet til Benny Anderson.

– Kanskje vi skal gjøre det der? spør de seg, ifølge Holand.

Kort tid etter har de skrevet kontrakt.

Det neste de tenker på er hvem som skal mikse albumet. Et nytt navn dukker opp i tankene: Bernard Löhr som i mange år har vært ansatt hos Benny Anderson og som har mikset Mamma Mia-filmen. Han har også vært tekniker for Celine Dion.

Han er i studio den dagen og tar seg tid til å høre om prosjektet som Holand og Bergerheim planlegger. Også han svarer ja.

.

Symfoniorkester i Praha

Holand forteller at hun hadde fått en tanke om å ha med et lite strykeorkester på albumet.

– Jeg hadde et ønske om å skape vakker musikk, men da jeg snakket med dem som hadde tilbudt seg å finansiere platen, fikk jeg beskjed om at jeg ikke bare skulle bruke noen strykere men et stort orkester.

Via Benny Andersons studio kommer de så i kontakt med symfoniorkesteret i Praha.

– Det har vært en utrolig reise, oppsummerer Holand.

Kjente navn

Med på platen er kjente navn som Per Søetorp, en tsjekker på Obo, Arild Stav på saksofon og guttesopranen Maximilliam Aanen Owe. Holand synger også duett med Harald Høidahl på en av låtene.

På en av sangene synger Holands mellomste datter Ine Mathea Holand Grimstad.

Søetorp sier til Dagen at han synes det er et spennende prosjekt og at det ikke var vanskelig å si ja til å bli med.

– Dessuten er Ruth en god venn, sier han.

Han beskriver albumet som et «vidt omfavnende musikalsk prosjekt med klassiske innslag som symfoniorkestet og kor».

– Det er jo ikke vanlig lenger. Det er et særegent og dristig prosjekt. Ruth har mye å melde både tekstmessig og musikalsk, sier han.

Fra Hosea

Da Holand arbeidet med albumet, hadde hun et ønske om å skrive en sang ut fra Hosea 2, 14-16: «Derfor vil jeg lokke henne, føre henne ut i ørkenen og tale til hennes hjerte. Der vil jeg gi henne vingårdene tilbake, og Akor-dalen skal bli en håpets port. Der skal hun svare som i ungdomsdagene, som da hun dro opp fra Egypt. Og den dagen, sier Herren, skal hun kalle meg «Min mann». Hun skal ikke lenger kalle meg «Min Baal».

Holand snakker varmt om «håpets port» som dukker opp når man er et mørkt sted i livet. Etter å ha prøvd gjentatte ganger å skrive en tekst med utgangspunkt i Hosea, ga hun likevel opp.

Drømmer melodien

Samme dag tikker det inn en melding på telefonen hennes fra en lovsangsleder hun kjenner i Kenya. De har ikke snakket sammen på fire år, men han skriver følgende: «Jeg tenker på deg i dag, når jeg tenker på deg, tenker jeg på Hosea 2,14-16».

– Da ringte jeg Carl Michael i Sverige og sier at «du må skrive en sang fra Hosea».

For å gjøre en lang historie kort: Han skriver først to vers, deretter skriver Holand noen vers som oversettes til engelsk. Melodien derimot, lar vente på seg. Men en natt drømmer komponisten en melodi, gjengir Holand.

– Han slo på lyset og skrev den ned.

Oversatt til ulike språk

I dag er alle sangene oversatt til zwahili. Noen av dem er oversatt til arabisk, noen til ukrainsk og noen til russisk. Alle er dessuten oversatt til kinesisk, en av mange brikker i det store puslespillet med albumet.

 

 

https://imengine.public.prod.agp.infomaker.io/?uuid=475ad114-43df-5b7a-9ab9-f6b8cb69ad46&function=fit&type=preview&source=false&q=75&maxsize=1200&scaleup=1

 

STYRKE: Når vi går gjennom lidelser, produserer troen en slags styrke som jeg ikke kan sette ord på. Den er et sterkt fundament som bærer meg, sier Holand. Foto: Ane-Marthe Hop-Hansen

På et retreat i USA kom Holand i kontakt med en kinesisk kvinne som tilbød seg å oversette alle sangene til kinesisk. Da hadde hun på forhånd drømt om at det skulle skje, forteller hun.

– Jeg ble så velsignet av å snakke med henne, sier hun.

– Skaper utholdenhet

– Du har begynt å gå i en retning, og underveis har nye dører åpnet seg. Hva har det gjort med troen din?

– Den skaper utholdenhet. Når vi går gjennom lidelser, produserer troen en slags styrke som jeg ikke kan sette ord på. Den er et sterkt fundament som bærer meg.

Holand understreker at ikke alt var dårlig før, og at ikke alt er bra nå heller.

– Det er vel mer sånn at jeg er trygg.

Hun sier videre at hun ikke har behov for å frelse noen gjennom musikken, for hun tenker at det har allerede Jesus gjort da han forsonet verden med seg selv.

– Men jeg vil gjerne åpne opp for at Guds hjerte er vakkert, sier hun.

– Kult å tenke på

– Hvordan er det å følge en sang fra de første ordene til det ferdige produktet?

– Det er vakkert og har krevd enormt mye arbeid, spesielt av teknikerne.

Fra en av dem som er med i prosjektet fikk hun høre at Land of hope er en av de aller største musikkproduksjonene i Skandinavia for tiden.

– Det er ganske kult å tenke på. Jeg er en godt voksen dame bosatt i Råde. Hvem skulle trodd det, spør hun.

31. august blir det håpskonsert og releasekonsert på Verket Scene i Moss. Den skjer i samarbeid med Himalpartner og Vinger av håp for kvinner i Nepal.

NYHETER